3. Ҳулӯлчой. Он аз витамини С бой мебошад. Ҳулӯли хушк кардаро з чумчаи калон ба ним литр об андохта як рӯз нигоҳдоред. Саҳар ним соат пеш аз наҳорӣ , аз ½ ҳиссаи онро дар як рӯз 4 маротиба бинӯшед.
4. Афшура ё мураббои клюква (меваи шимолӣ), ки дорои моддаҳои зиддибактериологист, воситаи хуби табобатӣ дорад. Барои омода намудани он клюкваро бо 2 қошуқ хокаи қанд омехта, баъдан ба ин маҳлул ним литр оби гарм илова кунед.
5. Шири гирм бо оби минериалӣ. Агар шуморо сулфа азоб диҳад, оби минериалиро бо оби ишқордори «Боржоми» якҷоя кунед. Ин маҳлули нӯшокӣ балғамро меравонад.
6. Шир бо честнок. Ин воситаи тезтаъсир баро дар як шаб ба по хестани Шумо мадад мерасонад. Дар шири гарм 10 қатра афшураи чеснокро чаконида шабона пеш аз хоб нушед.
7. Компот аз хушкмеваҳо. Воситаи маъмулие мисли оби ҷушонидашудаи хушкмева иқтидори мустаҳкаму мулоимкунии бадан дар ҳолати шамолхӯрӣ дорад. 100 грамм хушкмеваро калон-калон бурида онро бо оби гарм обгардон кунед. Нахуст хушкмеваҳои себу мурӯдро то мулоим шудан 30 дақиқа ҷӯшонида, дар 1 литри он 3 қошуқ хокаи қанд илова кунед. Баъдан ба он хушкидаи олуро илова намуда , дар панҷ дақиқаи охири ҷӯшидани маҳлул бо он кишмиш ва зардолуи хушк илова намоед.
Сараева Ф.